Pagáčiky a iné dobroty
Pagáčiky, slané cestá a iné dobroty, aké nekúpite nikde v obchode
Zemiakové pagáče – lístkové
Materiál: 3 hrnčeky polohrubej múky, 2 dkg kvasníc /dcl vlažného mlieka, l kocka cukru/, 1 KL soli, 1 dcl oleja, 3-4 uvarené a vychladnuté zemiaky, 1 Smetol, (Heru)
Postup: Z materiálu vypracovať cesto a nechať vykysnúť. Potom rozvaľkať na pomúčenej doske, nastrúhať zemiaky a Smetol. Cesto poskladať a nechať v teple vykysnúť 20 minút. Potom cesto znovu rozvaľkať a postup opakovať 3-krát Potom vykrajovať pagáče, ktoré potrieme žĺtkom ochuteným vegetou (rascou alebo slanými arašidmi). Na vrch môžeme postrúhať aj syr, sezam, prípadne iné k slanej chuti sa hodiace pochutiny alebo koreniny).
Cesto na pizzu
Cesto je vhodné na pizzu. 2 plechy
I. ½ kg hladkej múky, 1 kl cukru, 2 kl soli, 5 dkg kvasníc trošku vody alebo mlieka na kvások
Spracovať hladké cesto a dať na 24 hodín do chladničky prikryť mokrou utierkou. Spracovávať na druhý deň. Cesto - kolečká najprv potrieť kečupom.
II. 20 dkg tvarohu, 25 dkg polohrubej múky, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 PL oleja, mlieko
Cesto jemne spracovať, rozkrájať na rovnaké bochníčky a formovať na placku, ktorú plníme salámou, syrom, rokfortom, vajíčkami, kukuricou a rôznou zeleninou.
Zemiakové pagáčiky
Materiál: 25 dkg uvarených prelisovaných zemiakov, 25 dkg Smetol, alebo iný tuk, 25 dkg polohrubej múky, 1 vajce a trošku soli
Postup: Uvedený materiál spolu zmiesime, rozvaľkáme a 3-krát po krátkom čase prekladáme. Potom necháme na chladnom mieste stať 3-4 hod.
Vyvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky, potrieme žĺtkom a pečieme v horúcej rúre.
Zemiakové pagáčiky – kysnuté
Materiál:40 dkg polohrubej múky, 4 uvarené zemiaky postrúhať, 1 KL soli, kvások - 2 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, 1 kocka cukru, Mastná kocka: 10 dkg polohrubej múky, 1 Smetol
Postup: Na vykysnuté cesto natrieť mastnú kocku, 3-krát preložiť cesto po 20 minútach.
Vykrajovať pagáčiky a piecť v horúcej rúre.
Zemiakové pagáčiky – kysnuté od Dr. Polákovej
Materiál: 1 kg výberovej polohrubej múky, ½ kg varených postrúhaných zemiakov, 2 ½ dcl oleja, 10 dkg kvasníc aj menej, 1 prášok do pečiva, 1 PL kryštálového cukru, soľ, mlieko na kvások
Postup: Zmiesiť nechať dobre vykysnúť, vykrajovať väčšou formičkou pagáče, ukladať na vymastený plech . Vrch potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku. Piecť v horúcej rúre. Z dávky sú dva plechy. Možno piecť aj z polovice dávky.
Šúpané pagáče
Materiál: ½ kg hladkej múky špeciál, 20 dkg strúhaného syru eidam alebo údeného, 1 Palmarin (Heru), 1 šľahačková smotana, 2 vajcia, 1 dcl mlieka, soľ, 7dkg kvasníc
Postup: Kvások zmiesiť okrem syru, po vykysnutí rozvaľkať a potrieť ½ masla, zložiť a ešte 2-3x pregúľať. Potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku a posypať strúhaným syrom.
Pagáčiky od Danky
Materiál:
I. Cesto 60 dkg hladkej múky špeciál, 4 žĺtky, 4dkg kvasníc, soľ,
II. cesto 20 dkg polohrubej múky výberovej, 2 ks Hery – zmiesiť
Postup: cesto rozvaľkať naň natrieť II. cesto, 3x zložiť, pregúľať po 15 minútach, vykrajovať pagáčiky, potrieť žĺtkom a piecť v horúcej rúre.
Slaný koláč plnený so syrom NIVA
Cesto: 60 dkg polohrubej výberovej múky, 4 dcl mlieka, 1 dcl oleja, 2 KL soli, 5 dkg kvasníc
Plnka: 1 Hera, 2 žĺtky, 3 ks trojuholníkov NIVA alebo 25 dkg spolu zmiesiť
Postup: Spracujeme cesto, rozdelíme na 3 alebo 4 bochníky. Bochníky rozvaľkáme a natrieme plnkou, zvinieme do závinu, vrch závinu ozdobne nožom nakrojíme do pílkového vzoru, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom.
Slané pagáčiky od IRENKY
Materiál: 30 dkg hladkej múky, 1 stužený tuk Cera, 2 dcl kyslej smotany, 1 kávová lyžička soli
Postup: Materiál spolu zmiesime na hladké cesto, ktoré na noc uložíme do chladu.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáčiky alebo tyčinky.
Potrieme žĺtkom, ktorý sme rozmiešali s mliekom a posypeme údeným syrom. Pečieme v horúcej rúre. Pagáče sú lístkové.
Bryndzové pagáčiky
Materiál: 50 dkg polohrubej múky, 1 Smetol, 25 dkg bryndze, 2 žĺtky, 2 dcl kyslej smotany, 1 KL soli
3 dkg droždia /1dcl vlažného mlieka a trošku soli/
Postup: Droždie necháme vykysnúť. Smetol rozmiesime s múkou, bryndzou, pridáme droždie, žĺtky, soľ a smotanu. Potom hodinu necháme kysnúť na teplom mieste. Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm, vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom. Necháme ich kysnúť ešte 15 minút a potom pečieme v neveľmi horúcej rúre 10-15 minút. Tieto pagáče zostanú celé dni mäkké.
Tvarohové pagáčiky
Materiál: 50 dkg polohrubej múky, 50 dkg tvarohu, 1 Smetol, 1 celé vajce, 1 prášok do pečiva, 1 KL soli
Postup: Všetko spolu zmiesiť, dať na chvíľku do chladu a potom vykrajovať pagáčiky.
Vrch potrieť žĺtkom pomiešaným s troškou smotany. Piecť v horúcej rúre.
Pagáče maslové z nemocnice a do nemocnice
1 Palmarin, 25 dkg hladkej múky, 1 šľahačka, soľ, žĺtok – možno vykrajovať aj praclíky
Pagáče krstnej mamy
Materiál: 1 kg polohrubej múky, bravčová, kačacia alebo škvarková masť asi 20 dkg, 1 veľká alebo 2 malé kyslé smotany, 1 KL soli, trošku mlieka, vajíčko na potretie povrchu pagáčov
Postup: Múku rozmrvíme s masťou aby spolu držala, potom pridáme smotanu, mlieko, soľ. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 7-8 mm . Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajcom. Pečiem v horúcej rúre.
Lístkové pagáčiky (to sú ine ako hore)
Mastné cesto: 30 dkg hladkej múky špeciál a 1 Smetol
štrúdľové cesto: 30 dkg hladkej múky, 3 žĺtky, soľ, štipka prášku do pečiva,
trošku vlažného mlieka - spracujeme vláčne cesto.
Postup: Do štrúdľového cesta vložíme kocku mastného cesta, 3-krát po 20 minútach preložíme. Rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky alebo kolečkom rozrežeme na tyčinky. Potrieme vajcom a posypeme tvrdým syrom. Pečieme v predhriatej rúre.
Pirohy s Nivou
Materiál: 50 dkg polohrubej múky, 1 hera, 1 vajce, 1 biely jogurt, soľ,
Plnka:20 dkg syru Niva, 6 PL šľahačkovej smotany, 10 dkg šunky
Postup: Cesto spracovať z materiálu, rozvaľkať a formičkou vykrajovať kolečká na pirohy a tie plniť s plnkou z mletého syru a šunky zmiešaného so šľahačkou. Povrch potrieť žĺtkom, posypať kmínom a piecť na plechu s troškou vody.
Syrové pagáčiky
Materiál: 60 dkg hladkej múky, 50 dkg tvrdého syru postrúhať, 50 dkg Visa, Smetol t. j. 2 ks, 4 žĺtky, 2 prášky do pečiva, trošku smotany na spracovanie, 2 KL soli podľa chuti, trochu sódy aby boli vláčne
Postup: Cesto spracovať, dať na chlad, rozvaľkať na hrúbku 5 mm ,vykrajovať pagáčiky.
2-krát potrieť žĺtkom a posypať syrom. Na vymastený plech neukladať príliš blízko lebo sa môžu polepiť. 4 plechy asi 260 ks.
Škvarkové pagáče - klasické
Materiál: 70 dkg polohrubej múky, 40 dkg škvarkov, 2 žĺtky, 4 dkg droždia /1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/, 2 1/2 dcl vlažného mlieka, 2 KL soli, 1 PL octu
Postup:40 dkg mletých škvarkov zmiešame s 20 dkg múky a s octom a necháme stáť.50 dkg múky, 2 žĺtky a kvások zmiesime a spracujeme s mliekom na vláčne štrúdľové cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a necháme vykysnúť. Potom medzi 2 cestá vložíme škvarkovú masu a rozotrieme ju. 3-krát preložíme po 20 minútach. Nakoniec vykrajujeme pagáčiky, potrieme vajcom a pečieme v predhriatej rúre.
Škvarkové pagáče od MUDr. Danky Polákovej
Materiál:½ kg hladkej múky špeciál, 3 dkg kvasníc, 1,5 dcl mlieka, 2 žĺtky, soľ, 1 kyslá pochúťková smotana, 25 dkg mletých oškvarkov, 25 dkg varených postrúhaných zemiakov, soľ
Postup: Spolu zmiesiť, nechať chvíľu vykysnúť rozdeliť a natrieť 1/3 škvarkovej a zemiakovej plnky. Zložiť a postup zopakovať 3 x po 15 – 20 minútach. Vrch potrieť vajcom rozmiešaným v mlieku. Piecť v horúcej rúre.
Slimáky oškvarkové
Materiál: 50 dkg hladkej múky, 1 Palmarin, 2 žĺtky, 2 dcl mlieka, 1 KL soli, 2 dkg kvasníc, 25 dkg oškvarkov
Postup: Zo surovín okrem škvarkou pripravíme kysnuté cesto a rozdelíme na 6 bochníkov. Každý bochník po chvíle kvasenia rozvaľkáme a potrieme mletými škvarkami a trošku posolíme. Potom rozdelíme na 16 dielov - kolečkom. Vzniklé trojuholníky stáčame od širšej strany k vrcholu . Rohlíky potom potrieme s vajcom ochuteným soľou alebo vegetou a pečieme do zlatista.
Kysnutý závin so škvarkami (riteše z nemeckého, rietesch – slaný mäsový koláč)
Cesto: 60 dkg PLH múky, ½ kocky droždia, 1 vajce, 6 g masla, 3 dcl mlieka, 1 ČL soli, štipka cukru + trošku vody – nechať vykysnúť a urobiť 3 bochníky.
Potom rozvaľkať a plniť nasledovnou plnkou: 30 dkg škvarkou pomlieť, pridať cuketu, 3 cibule, 3 vajcia surové, 2 PL majoránu, trošku smotany, soľ a biele korenie. Natrieť na cesto a zrolovať budeme mať 3 valce, potrieme ich maslom a popicháme vidličkou aby vyšiel vzduch pečieme v horúcej rúre.
Slané mandľové slzičky
Materiál: 1 Smetol, 25 dkg hladkej múky, 25 dkg polohrubej múky, 20 dkg tvrdého syru, 1 šľahačková smotana, 2 celé vajíčka, 1 KL soli
Postup: Spracovať cesto, uložiť na noc do chladu. Potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm, vykrajovať slzičky, potrieť vajcom a zdobiť mandľou . Asi 150 ks. Môžeme pokrájať aj na tyčinky kolečkom a posypať syrom.
Mandľové slané kocky
Materiál: 70 dkg polohrubej múky, 1 celé veľké maslo a 1 Visa, alebo Smetol, 2 tégliky kyslej smotany ak sú malé tak 3 tégliky, 2 KL soli
Postup: Po zmiesení materiál 3-krát po 1/2 hod prekladať. Po poslednom preložení zabaliť cesto do celofánového papiera a uložiť na spodok chladničky. Nechať cez noc stáť, potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm a kolečkom rozdeliť cesto na 3 cm kocky. Do stredu dať mandľu, potrieť vajcom a piecť v horúcej rúre. 180 ks.
Sezamové slané pečivo
Materiál: 30 dkg polohrubej múky, 1 Hera, /Smetol/, 1 celé vajce ,1 prášok do pečiva, 3 ks syrokrému
Postup: Všetko spolu zmiesiť. Nechať cez noc v chlade. Rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm. Potrieť rozšľahaným vajcom, posypať sezamovými zrniečkami. Vykrajovať slzičky alebo iné formy. Možno zdobiť aj orechmi.
Tvarohové tyčinky
Materiál: 25 dkg obyčajného tvarohu, 25 dkg hladkej múky, 1 Smetol, 1 žĺtok a 1 KL soli a trošku prášku do pečiva
Postup: Spolu zmiesiť, nechať v chlade cez noc. Potom rozvaľkať nie veľmi stuhnuté cesto, potrieť rozšľahaným vajcom a posypať syrom, kmínom a potom krájať kolečkom tyčinky.
Slané slimáky
Materiál: 3 ks strečky Lunex, 1 Hera, 50 dkg hladkej múky, 1 celé vajce, Kvások /2 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/, 1 PL soli
Postup: Spracovať cesto a nechať asi 1/2 hodiny stáť. Potom rozdeliť na 8 bochníkov. Každý rozvaľkať na kruh a potrieť roztopeným maslom. Kruh rozdeliť kolečkom na 16 trojuholníčkov, ktoré potom stáčame začínajúc širšou stranou k vrcholu. Vytvorené slimáčiky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme syrom a kmínom. Pečieme v horúcej rúre. 128 ks
Slané rohlíky
Materiál: 40 dkg hladkej múky, 20 dkg tvrdého syru postrúhať, 1 Smetol alebo Hera, 1 celé vajce, kvások / 3 dkg droždia, 1dcl vlažného mlieka, kocka cukru/, 1 KL soli
Postup: Všetko spolu zmiesiť, nechať chvíľu stáť, potom rozvaľkať na valec a tento rozdeliť na 8 kúskov asi 5 cm hrubých. Bochníky rozvaľkať na kruh a tento rozdeliť kolečkom na 8 častí. Potrieť trošku roztopeným maslom a stáčať od širšej strany trojuholníka k vrcholu. Potrieť vajcom a posypať syrom alebo sezamom alebo kmínom. Piecť v horúcej rúre.
Slané praclíky
Materiál: 50 dkg tvrdého údeného syru, výborný je Ementál, 70 dkg polohrubej múky, 1 Visa + 1 Hera, 2 celé vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 PL soli
Postup: Spracujeme cesto, rozdelíme na dve kocky a necháme cez noc v chlade, mierne stuhnuté rozvaľkáme na 1/2 cm a vykrajujeme praclíky, ktoré potierame žĺtkom a obaľuje v strúhanom syre v tanieri. Počet 6 plechov , 125 ks
Krehké syrové tyčinky
Materiál: 25 dkg tvrdého strúhaného syra, 25 dkg hladkej múky, 10 dkg škrobovej múky Solamyl, 22 dkg tuku Pama, 1 žĺtok, 3 lyžice kyslej smotany, rasca, soľ, mandle, vajce na potretie
Postup: Hladkú múku a Solamyl preosejeme na dosku, pridáme nastrúhaný syr, smotanu, maslo, soľ a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na 2 hodiny aj viac do chladničky. Cesto rozvaľkáme pokrájame kolečkom na tyčinky, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, olúpanými a na prúžky nakrájanými mandľami. Pečieme v horúcej rúre.
Formičkové slané pečivo
Materiál: 45 dkg hladkej múky, 1 VISA alebo Palmarin, 1 krabička syru „Karička“, 2 žĺtky, podľa chuti posoliť, 1/2 prášku do pečiva
Postup: Spracovať cesto, rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm, potrieť bielkom, posypať syrom, makom alebo sezamom. Uložiť na vymastený plech a piecť v horúcej rúre.
Šunková roláda
Materiál: 1 balíček mrazeného lístkového cesta, 2 veľké cibule, 6 vajec, 10 dkg šampiónov - urobiť škvareninu, 20 dkg šunkovej salámy, 30 dkg tvrdého údeného syru.
Postup: Lístkové cesto rozvaľkať potrieť škvareninou, posypať na drobné kúsky pokrájanou šunkovou salámou a 30 dkg tvrdého syru. Stočiť do rolády a potrieť rozšľahaným vajcom a posypať strúhaným syrom. Piecť v horúcej rúre.
Syrové závitky
Materiál: 1 balíček mrazeného lístkového cesta, 6 plátkov tvrdého syra, 12 plátkov turistického salámu /alebo párky na 1/4 položiť na plátok potretý kečupom a kolieskami cibule./, 1 žĺtok + kmín + sezamové semiačka
Postup: Lístkové cesto rozdelíme na plátky 10 x 10 cm, ktoré potom rozdelíme na polovicu. Na každý plátok dáme 1/2 plátku syru a turistický salám a stočíme. Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom vymiešaným s vodou, mierne osolíme, posypeme kmín, sezamom. Preložíme na vymastený plech a pečieme v horúcej rúre.
Slané košíčky z lineckého cesta
Materiál: 16 dkg hladkej múky, 8 dkg masla /Hera, Smetol/, 1 žĺtok, 2 PL vody, štipka soli
Postup: Zmiesime na tuhšie cesto, ktoré necháme odpočívať cez noc. Natlačíme do formičiek košíčkov, upečieme a ešte teplé vyklopíme.
Plníme rôznymi pomazánkami
Základ pomazánky:
Vymiešame viac druhov mäkkých /bambíno, lunex, delikates/ spolu s vetom alebo flórou, heliou. Zo základu robíme ďalšie pomazánky:
Rybacia: Pomelieme šproty alebo sardinky, údenáča, pridáme cibuľu, horčicu, čierne korenie.
Vajíčková: Uvarené vajcia pomelieme, pridáme karí korenie, horčicu soľ, cibuľu, papriku. Ak plníme polovice bielkov pomelieme len žĺtky.
Mäsová: Zomelieme diétnu salámu, cibuľu, kečup, horčicu, čierne korenie.
Cesnaková: Postrúhame syr Zlato, pretlačený cesnak, kelímok kyslej smotany, soľ, čierne korenie.
Tvarohová: Tučný tvaroh, kyslá smotana, cibuľa, soľ, čierne korenie.
Rokfortová: Pomletý rokfort, soľ, biele korenie, nadrobno posekané orechy.
Pečeňová: Pečeňový salám a cibuľu pomlieť, pridať soľ, čierne korenie, horčicu.