Zeleninové recepty


BROKOLICOVO-ŠUNKOVÉ LIEVANCE

2 vajíčka, 2 dcl mlieka, 7 PL polohrubej múky,
vegeta, mleté čierne korenie, brokolica, šunka
brokolicu uvaríme, vajíčka, mlieko, vegeta, mleté
čierne korenie, múka ponorným mixérom som
vymiešala cestíčko, pridáme nakrájanú alebo
vidličkou popučenú brokolicu, nakrájanú šunku,
premiešame a pečieme lievance – placičky. šunka sa
môže vynechať, alebo sa môže namiesto brokolice
použiť karfiol

ZELENINOVÉ PLACKY SO SMOTANOU A SYROM

Zeleninka čo nám zostala z nedeľného vývaru, jemné ovsené vločky, 1 vajíčko, vegeta,
strúhanka, smotana, syr na strúhanie
uvarenú zeleninu rozmixujeme alebo pretlačíme vidličkou, pridáme jemné ovsené vločky (cca
100g), pridáme vajíčko a 1ČL vegety, premiešame a zahustíme strúhankou podľa potreby.
plech jemne vymastíme a rukou vytvarujeme placky, na každú placku dáme trochu kyslej
smotany a trochu postrúhaného syru. dáme piecť na 200°C a pečieme cca 30 min.

JEDNODUCHÝ ZAPEKANÝ KARFIOL

4-5 väčších zemiakov, 500g karfiolu ja som použila mrazený, 2 vajíčka, 2 kyslé smotany,
150g strúhaného syru
zemiaky nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. karfiol si
necháme rozmraziť, čerstvý treba povariť v osolenej vode. vajíčka vymiešame so smotanou,
pridáme 100g nastrúhaného syru, premiešame. do zapekacej misy jemne vymastenej dáme
polovicu uvarených zemiakov, potom poukladáme karfiol, na vrch dáme zbytok uvarených
zemiakov, všetko zalejeme pripravenou syrovou zmesou a zasypeme zvyšným syrom. piecť
cca 45min

MRKVOVO-ZELEROVÉ FAŠÍRKY

5 väčších kúskov mrkvy, ¼ zeleru, 20 dkg syra, 2 lyžice ovsených vločiek, 2 vajíčka, 2 lyžičky
korenia na fašírky, 1 menšia cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 2-3 lyžice strúhanky, soľ, olej na
vyprážanie (Z celej dávky 15 kúskov)
mrkvu nastrúhame na tenké rezance, pridáme zeler (tenké rezančeky), pridáme nadrobno
nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, korenie na fašírky, soľ, premiešame, pridáme ovsené
vločky, nahrubo nastrúhaný syr, vajíčka, vymiešame a necháme postáť aspoň 30 min. Potom
pridáme strúhanku. Urobíme guľky, radšej nech sú lepkavejšie, aby sa nerozpadali pri
obaľovaní. v dlaniach ich stlačíme na hrubšie placky – ako fašírky a obalíme v strúhanke.
Vypražíme, alebo 7 kúskov upiecť na 200° C, po upečení potrieť olivovým olejom.

HOUBOVÉ PLACKY

čerstvé houby 1 menší cuketa 2 vejce 1 cibule česnek 2 housky hrst strouhanky olej oregano,
majoránka, pepř, sůl, Vegeta
Houby podusíme na cubulce a vychladlé umeleme. Přidáme nastrouhanou cuketu. Housku
namočíme v mléce, vymačkáme a přidáme k houbové směsi. Vmícháme vejce, Vegetu,
česnek, oregano, majoránku, pepř a sůl a trochu strouhanky. Ze směsi tvarujeme placičky a
smažíme je v rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší nebo s chlebem a
zeleninovým salátem. My placičky nesmažíme v oleji,ale jen naukládáme na pečící papír a
pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 25-30minut. Placičky jsou ještě chutnější,než
smažené v oleji,protože jsou křupavější a dozlatova opečené

ZAPEKANÝ KEL S ÚDENINOU - LACNÉ RECEPTY

500 g kelu, 200 g ryže, soľ, 1cibuľa, olej, 100 g údeniny (špekáčik), 50 g strúhaného syra,
drvená rasca, čierne korenie, vegeta, kari korenie, pol kelímka smotany, 1 PL hladkej múky,
mlieko
Cibuľu opražíme na oleji, pridáme rascu, čierne korenie a pokrájaný kel. Podlejeme troškou
vody, podusíme asi 20 min na miernom ohni. Kel by mal zostať chrumkavý. Ryžu umyjeme,
pridáme trochu oleja, trocha popražíme a zalejeme vodou. Osolíme, pridáme vegetu a kari
korenie. Uvarime do mäkka. Do pekáča dáme polovicu kelovej zmesi, na to navrstvíme ryžu,
pokrájaný špekáčik, posypeme syrom a prikryjeme druhou časťou kelu. Zalejeme smotanou,
v ktorej sme rozmiešali múku, vegetu a rozriedili mliekom. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry.

TOFU NA ČÍNSKY SPÔSOB

400g bieleho tofu, 1 cibuľa (môže aj mladá), 3 strúčiky cesnaku, 2 paradajky, cuketa, 3 až 4
PL sójovej omáčky, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1ČL červenej papriky mletej, 1Čl mletej
rasce, 1PL cukru (javorový sirup), 1/2 ČL karí korenia, olivový olej, 1PL kečupu, soľ
Tofu pokrájame na kocky, vložíme do misy. Pridáme korenie, rascu, papriku, pokvapkáme
olejom a sójovou omáčkou. Necháme 20minút odstáť. Nakrájame cuketu, rajčiny, cibuľku a
prelisujeme cesnak. Na rozohriatom oleji popražíme kocky tofu 7-10 minút. Vo výpeku
opražíme cibuľku s cesnakom. Pridáme cukor, miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme tofu,
rajčiny, cuketu, ochutíme kečupom, karí korením, soľou, trosku podlejeme a prikryté dusíme
na miernom ohni 10 až 15 minút.

ZELENINOVÉ PLACKY

mexická zelenina, 3 PL polohrubej múky, saláma - mäkká 300g, 2-3 vajcia, soľ, vegeta,
čierne korenie
Zeleninu osmažíme na oleji. Potom chvíľu necháme prikryté na miernom ohni. Pridáme na
kocky nakrájanú salámu. Vajca oddelíme. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme soľ. Žĺtka
zmiešame so zeleninou. Potom spojíme sneh a zeleninu tak, aby vznikla jemná zmes.
Nakoniec pridáme múku a vegetu a čierne korenie na dochutenie. Zmes vyprážame na oleji.
ZELENINOVÉ KARBONÁTKY

rôzna mrazená zelenina (asi 400g), 1 cibuľa, 2 vajcia, soľ, mleté korenie, strúhanka, olej
Na troške oleja osmažte pokrájanú cibuľku, pridajte mrazenú zeleninu, šampiňóny a uduste
domäkka. Podlejte troškou vody, aby sa vám to nepripálilo. Keď zeleninka zmäkne, zbytočnú
vodu preceďte cez sitko a zeleninu nechajte vychladnúť. Zmes dajte do misky, pridajte
vajíčka, soľ, korenie a strúhanku, aby ste vypracovali stredne husté cesto, z ktorého
vymodelujte malé fašírky, ktoré ešte obaľte v strúhanke. Vyprážajte v oleji.
ZAPEKANÁ CUKETA

0,5 - 1 kg zemiakov, 2 menšie cukety, 2-3 rajčiny, anglická slaninka, asi tak cela hlavička
cesnaku(kto ako má rád), eidam na strúhanie, 200 g nivy, 500 ml smotany na šľahanie, soľ,
koreniny podľa vašej chuti (tymián, bazalka, čierne korenie mleté, chili, trošku vegety)
Zemiaky nakrájame na kolieska a dáme predvariť. Na vymastenú zapekaciu misu
poukladáme na plátky nakrájanú anglickú slaninku, zemiaky, posypeme prvou vrstvou
roztlačeného cesnaku, ďalej cuketu nakrájanú na kolieska, ktorú posypeme zmeskou korenín,
na cuketu ukladáme na kolieska pokrájané rajčiny, ktoré posypeme zvyšným cesnakom,
posypeme nastrúhaným eidamom a opakujeme vrstvenie. Na vrch zemiaky a zmes korenia.
V šľahačkovej smotane rozvaríme nivu, polejeme a dáme tak na pol hodinku zapiecť.
FRANCÚZSKE ZEMIAKY - ĎALŠIA VARIANTA

uvarené zemiaky, vajíčka na tvrdo, mleté mäso (olej, cibuľa, mletá paprika, kečup, sójovka,
horčica), mlieko, mletá paprika, vajíčka, vegeta
zemiaky v šupke uvaríme, vychladnuté olúpeme, vajíčka uvaríme, olúpeme a nakrájame.
pripravíme si mleté mäso: na oleji necháme zosklovatieť cibuľu, pridáme mäso, necháme
zatiahnuť, ochutíme (horčicu, mletú papriku, sójovú omáčku, kečup, nejaké korenie) a
podlejeme vodou, dusíme do mäkka. pekáč si vymastíme a vysypeme, rozložíme vrstvu
zemiakov, mleté mäso, druhá vrstva zemiakov, vajíčka, ukončíme zemiakmi, celé to zalejeme
zmesou: mlieko, surové vajíčka, vegeta a paprika - všetko spolu poriadne rozhabarkujeme,
upečieme
FRANCÚZSKE ZEMIAKY - JEDNA Z VARIANT

uvarené zemiaky, párky (párková klobása, točená klobása), vajíčka uvarené na tvrdo, tvrdý
strúhaný syr, veľký biely jogurt, smotana sladká, mlieko, 4 vajíčka, vegeta, kari
dáme uvariť zemiaky, vajíčka, olúpeme a nakrájame, párky (párkovú klobásu) nakrájame,
tvrdý syr si nastrúhame, pripravíme si zálievku: veľký jogurt, sladká smotana, mlieko, čerstvé
vajíčka, vegeta, kari. rozhabarkujeme, zemiaky nakrájame na kolieska, 1/3 uložíme do
vymastenej zapekacej misy, na to rozvrstvíme polovicu klobásy, polovicu vajec uvarených na
tvrdo a posypeme syrom, takto opakujeme ešte jednu vrstu, a všetko zakryjeme vrstvou
zemiakov, zalejeme zálievkou, posypeme syrom, zaprášime petržlenovou vňaťou, zapekáme
180 st. 40 minút, na tanieri si ešte môžeme posypať syrom a ochutíme kyslou smotanou
ZEMIAKOVÉ PLACKY S OVSENÝMI VLOČKAMI

cca 1kg zemiakov, 1 veľký hrnček jemných ovsených vločiek, cibuľa, cesnak, soľ, vegeta,
mleté čierne korenie, majoránka, 2 vajíčka
jemné ovsené vločky zalejeme horúcou vodou a necháme cca 1/2 hodinku postáť, zemiaky
očistíme a postrúhame alebo rozmixujeme na drobno aj 1 veľkú cibuľu a 5 strúčkov cesnaku,
pridáme vločky, pridáme 2 vajíčka, 2ČL vegety, 1ČL soli, mleté čierne korenie, majoránku,
podľa chuti tak ako do zemiakových placiek. zahustíme polohrubou múkou. necháme chvíľu
postáť, upečieme placky na troche oleja, nakoniec posypeme strúhaným syrom
ZAPEKANÉ ZEMIAKY S PÓROM A BROKOLICOU
zemiaky, brokolica, pór, 2 vajíčka, kyslá smotana, nastrúhaný a plátkový syr, vegeta,
provensálske bylinky
Brokolicu umyjeme, očistíme a uvaríme v osolenej vode. Pekáč vymastime a vysypeme
strúhankou. ukladáme na kolieska nakrájané ošúpané zemiaky, vegeta, postrašíme maslom,
dáme vrstvu brokoli, pár roztrúsených koliesok póru, vegeta, maslo, zasa zemiaky, brokoli,
pór. takto striedame, na vrchu vrstva zemiakov, posypať ešte pórom, vegeta, maslo a dáme
zapekať do vyhriatej rúry (200-220C). asi po 20 minútach zalejeme zmesou
rozhabarkovaných vajíčok, kyslou smotanou, provensálskymi bylinkami a nastrúhaným
syrom. ku koncu ešte plátkovy sendvičový syr navrch.
KARFIOLOVO-SÝROVÉ PLACKY

stredne veľký karfiol, 20 dkg jemne strúhaného syra, 2 vajíčka, vegeta, č. korenie, strúhanka
Očistíme, rozoberieme na ružičky a uvaríme do mäkka karfiol, necháme vychladnúť,
popučíme ho vidličkou. nastrúhame si najemno syr, korenie, vegeta, k syru pridáme
popučený karfiol a vajíčka. formujeme placičky, obalíme v strúhanke. Dáme na papierom
vyložený plech a v rúre pečieme na 180 stupňoch 20 minút z jednej strany a ešte 10 minút z
druhej strany. Po 10 minútach v rámci šetrenia rúru vypneme, ale placky v nej necháme.
ŠPENÁTOVÉ HALUŠKY ZAPEČENÉ S NIVOU A ŠUNKOU

400 g špenátu, 1 vajce, polohrubá múka, 1 balenie syru niva, 20 dkg šunky, 2-3 cibule
Halušky si pripravíme tak, že zmiešame rozmrazený špenát, 1 vajce a pridávame múku tak,
aby vzniklo cesto ako na halušky, ktoré potom klasicky uvaríme. Cibuľu prekrojíme na
polovicu, nakrájame na tenké plátky, ktoré upražíme na oleji. Na plech dáme olej, naň vrstvu
halušiek, ktoré osolíme alebo posypeme vegetou, ďalej upraženú cibuľu, postrúhaný syr a na
kúsky nakrájanú šunku, zasypeme vrstvou halušiek. Zapečieme v rúre 15 minút. Ďalšou
možnosťou je halušky nezapiecť, stačí ich len posypať syrom a šunkou alebo zaliať syrovou
omáčkou.
ZAPEKANÁ CUKETA - ČO DOM DAL

cuketa, klobása, zvyšné šampiňóny, červené fazule, kukurica, tvrdý syr
NA ZALIATIE: ½ kyslej smotany, mlieko, 2 vajíčka, hubové korenie, vegeta
cuketku predvariť, pridať kukuricu, červenú fazuľu a šampiňóny (klobása...), zmes do
zapekacej formy vymastenej a vysypanej, zaliať zmesou: polovica kyslej smotany, trocha
mliečka, 2 vajíčka, hubové korenie, vegeta, ešte plátky syra a petržlen, zapekať pri 180 st. 30
minút
JEDNODUCHÝ A RÝCHLY - ZAPEČENÝ KARFIOL

karfiol, 4dl mlieka, hladká múka, maslo, 200g tvrdého syra, 3 vajcia, vegeta, soľ, bylinkové
korenie (oregano, tymián)
Karfiol si uvaríme v slanej vode, rozdelíme na ružičky. Ohňovzdornú misu vytrieme tukom,
vysypeme strúhankou a poukladáme do nej karfiol. Pripravíme si bešamelovú omáčku - na
oleji speníme múku, zalejeme mliekom a povaríme do zhustnutia. Ingrediencie do bešamelu
Do vychladnutej omáčky pridáme polovicu nastrúhaného syra, žĺtka, vegetu, soľ a korenie,
premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do hustej omáčky.
Vylejeme ju na karfiol, posypeme syrom, korením a dáme do rúry zapiecť.
ZAPEKANÁ CUKETA SO ZEMIAKMI A MLETÝM MÄSOM

cuketa, mleté mäso, olej, cibuľa, cesnak, horčica, kečup, mletá červená paprika, sójová
omáčka, zemiaky, vajíčka, biely jogurt, vegeta
mleté mäso: na oleji orestujeme cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme mäso a restujeme. Po
chvíľke pridáme horčicu, sójovku a kečup, takto to dusíme pár minút. Potom pridáme mletú
červenú papriku a zalejeme vodou, dusíme do mäkka. zemiaky olúpeme, umyjeme a
nakrájame na kolieska a mierne obvaríme, vymastíme pekáč, na dno uložíme nakrájanú
cuketu a osolíme, zemiaky scedíme, na cuketu navrstvíme mäso a poukladáme zemiaky,
rozhabarkované vajíčka, biely jogurt a vajíčka s jogurtom a vegetou rozhabarkujeme a
zalejeme zemiaky, zapekáme 180 stup. 40 minút.
KARFIOLOVÝ NÁKYP

karfiol, mrkva, sterilizovaný hrášok, kuracie mäso (olivový olej, korenie na hydinu, vegeta
pikant), 4 vajíčka, muškátový oriešok, tvrdý syr, soľ, tuk a strúhanka
kuracie prsíčka nakrájame na rezančeky, namarinujte, necháme odležať. karfiol uvaríme a
nakrájame na drobno, mrkvu tiež uvaríme a nakrájame, tvrdý syr si nastrúhame. kuracie
prsíčka opečieme na panvičke, ku karfiolu pridáme 4 žĺtka, z bielkov si ušľaháme sneh, ku
karfiolu so žĺtkami pridáme polovicu syra, opečené kuracie prsíčka, hrášok a mrkvu.
premiešame, ochutíme soľou, muškátovým orieškom, poprípade okoreníme, vmiešame sneh,
zmes rozložíme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča, posypeme syrom,
zapekáme 25 min. 180C.
PATIZON SO ZELENINOU

1 väčší patizón, 1PL sójovej omáčky, soľ, mleté čierne korenie, oregano, vegeta, 2PL oleja, 2
vajcia, 1 cibuľa, 3 farebné papriky, 2 rajčiny, strúčik cesnaku, petržlenová vňať, zeleninový
vývar, 100g sójových kociek
Patizón umyjeme a vydlabeme dužinu. Pripravíme sójové mäso. Nakrájame si cibuľu
a zeleninu, cibuľu speníme na oleji, pridáme zeleninu, sójové mäso, ochutíme sójovou
omáčkou, prelisovaným cesnakom, osolíme a okoreníme. Krátko osmažíme, posypeme
petržlenovou vňaťkou. Vmiešame rozšľahané vajcia. Zmesou naplníme polovice patizónov,
posypeme oregánom a uložíme do olejom vymastenej nádoby. Podlejeme zeleninovým
vývarom a za občasného podlievania pečieme do mäkka.
ZAPEKANÁ CUKETA S NIVOU.

1 menšia cuketa, 4-5 zemiakov, anglická slanina,1 strúčik cesnaku, 200 g nivy, 100 g tvrdého
syra,4-5 paradajok, soľ, bazalka, olej
Zemiaky očistíme, nakrájame na drobné kocky a uvaríme, scedíme, polejeme 1 polievkovou
lyžicou oleja a pridáme pretlačený strúčik cesnaku, premiešame. Dno misiek alebo veľkej
zapekacej misy vyložíme nakrájanou slaninou, na slaninu rozložíme zemiaky a na kocky
nakrájanú cuketu, na to nivu. Paradajky prekrojené na kolieska posypeme ich bazalkou,
trochu osolíme. Potrieme ich pretlačeným cesnakom. Zasypeme zvyšnou nivou spolu s
tvrdým nastrúhaným syrom. Zapekáme 15-20 min. 180 stupňov.
SLANÝ ZELENINOVÝ KOLÁČ

lístkové cesto, sáčková zelenina (mrkva, hrášok), olej, cibuľa, oregano, vegeta, cesnak,
sladká smotana, 2 vajíčka, strúhaný syr
na oleji orestujeme cibuľu, pridáme zeleninu, oregano, vegeta, prelisovaný cesnak a zalejeme
vodou (1 - 1,5 dcl) - necháme vyredukovať. cesto si rozvaľkáme, troška širšie ako plech aby
sme urobili aj okraje, rozmiestnime zeleninu, v smotane si rozhabarkujeme vajíčka, troška
ovegetíme a zalejeme zeleninu. nasypeme strúhaný syr a dáme upiecť.
CUKETOVÁ PLNKA
1 Cuketa menšia, cibuľa, 3 špekačky, 5 vajec 1 hrnček hl. múky, 1 kypriaci prášok, 10 dkg
tvrdého syru, 5-6 strúčikov cesnaku, grilovacie korenie, pažítka, petržlenová vňať, 1/4
hrnčeka oleja, soľ, korenie
Cukinu nastrúhame aj syr, všetko spolu zmiešať a 30 minút piecť. Dobrú chuť !!!
NÁKYP Z CUKETY (TEKVICE, PATIZÓNU)

1kg cukety, 200g točenej salámy, alebo podobnej mäkkej, 6 vajec, 2 veľké cibule, 4-6
strúčikov cesnaku, 100-400g polohrubej alebo hrubej muky, jedna väčšia mrkva, 150-200g
tvrdého syra, čierne korenie, vegeta, 1dl oleja, 1 prášok do pečiva
všetky prísady nastrúhame, zmiešame s ostatnými prísadami, pečieme pomaly do ružova. Ak
chcete docieliť nadýchanejší nákyp, tak bielka vyšľahajte a opatrne vmiešajte do hmoty a
dajte upiecť.
SYROVÉ FAŠÍRKY

250 g. tvrdého syra, 1 vajce, 2 dl. - 2 1/2 dl. mléka, 200 g. strouhanky, 2 stroužky česneku,
mletá sladká paprika, chilli (nemusí), 1 lžíce hladké mouky, petrželka nebo sušené bylinky -
provensálské koření, tuk na smažení nebo bez tuku s pečícím papírem na plech.
sýr hrubě nastrouháme, přidáme vejce, mléko, rozetřený česnek, koření, mouku, nasekanou
petrželku nebo sušené bylinky a strouhanku, promícháme (husté těsto). tvoříme z něj
karbanátky a opečeme je po obou stranách na tuku anebo pečící papír na plech a pečeme 45
minut na 150 stupňů .
ZELENINOVE PLACKY

120g muky, 100ml mlieka, 100g smotanového jogurtu, 2 vajíčka, soľ, mleté korenie, 300g
cukety, 300g mrkvy, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 4 vetvičky tymianu, 2-3 lyžice margarínu.
Muku a mlieko, jogurt a vajíčka dobre premiešame, ochutíme soľou a korením, a necháme
10min. stáť. Cuketu, mrkvu očistíme, na hrubo nastrúhame. Cibuľu nakrájame na jemno.
Vetvičky tymianu umyjeme, osušíme, odstránime lístky. Cesnak pretlačíme a všetko
vymiešame do pripraveného cesta. Na panvici rozohrejeme margarín, a formujeme menšie
placky. S obidvoch strán osmažíme 3-4 minúty. Recept je cca: pre 4 osoby
CUKETOVÉ FAŠÍRKY

cca 250 g očistenej a najemno nastrúhanej cukety cca 10 dkg tvrdého syra 1 stredne veľká
mrkva, 3 navŕšené lyžice ovsených výberových vločiek, 1 vajíčko, strúhanka, soľ, 1 strúčik
cesnaku, olej na vyprážanie
mrkvu a cuketu nastrúham na tenučké rezančeky, kúštik z cukety si nechám, ten postrúham
na hrubé rezance, syr na hrubé rezance. cuketu trošku posolím, rozmiešam s vajíčkom,
pridám vločky, mrkvu, syr a premiešam, pridám pretlačený strúčik cesnaku a strúhanku. ak
ešte treba, dosolíme. Nedávajte tam cibuľu - pripiekla by sa a fašírky by boli horké. Z tohto
tvarovať guľky. fašírky nesmú byť veľmi tenké.
ZEMIAKY S NIVOU

zemiaky, niva, sladká smotana, mleté čierne korenie
zemiaky nakrájame na kolieska, šupinovite naukladáme do vymastenej nádoby, navrch
rozdrvíme nivu a polejeme šľahačkovou smotanou, okoreníme, vrstvy zopakujeme až do
vyčerpania surovín a upečieme, najprv pod alobalom domäkka a potom odokryte, aby
zemiaky chytili farbu a korku
KAPUSTOVÉ ZÁVITKY
Hlávkové zelí-pár listů, šunka-šunkový salám, sýr -plátky, přísady na obalení a smažení.
Listy zelí spaříme ve vroucí vodě, vykrojíme košťál, rozřízneme na potř. velikost, na list dáme
plátek šunky, plátek sýru, možno osolit, ale sýr i salám jsou již slané, přeložíme, nebo
zamotáme, obalíme v trojobalu. Smažíme.
ZELENINOVO-SÓJOVÉ FAŠÍRKY

Sójový granulát-sáčok 90g, 2 vajcia, zelenina všetkého druhu, jemne posekaná petržlenová
vňať, strúhanka, koreniny podľa chuti - čierne korenie, soľ, vegeta, sójová omáčka, zmes
korenia na fašírky, olej na vyprážanie.
dáme nabobtnať sójový granulát, prichutíme sójovou omáčkou, vegetou, soľou, chvíľu postojí
a potom ho dáme na sitko aby z neho stiekla všetka voda. Zeleninku /môže byť aj mrazená/
si uvarte do polomäkka a potom zomelte, veľa čerstvej petržlenovej vňate posekanej a
korenie pridajte podľa fantázie. Pridajte k zelenine vajcia a granulát z ktorého ste dobre
povytláčali prebytočnú vodu a zmiešajte. pridať aj trocha strúhanky, alebo namočený rožok,
alebo kukuričnú krupicu a na pol hod. do chladničky, až potom sa budú dať formovať a
obalovať v strúhanke. Pred vyprážaním ich poukladajte na servítku, aby mohla odsať
prebytočnú vlhkosť.
MEXICKÉ FAZULE

Fazule v konzerve alebo sójové bôby kto čo má rád, klobása, cibuľa, kečup, voda, korenie,
paprika, soľ, olej, surový zemiak.
Nakrájame cibuľu a klobásu. Na oleji opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme klobásu, trochu
opražíme. Pridáme biele fazuľky z konzevy. Okoreníme a trochu osolíme (fazuľky boli v
slanom náleve). Pridáme sladkú papriku, zamiešame. Podlejeme vodou, dusíme. Pridáme
nastrúhaný stredne veľký zemiak, povaríme. Na záver pridáme kečup. Varíme asi 5 minút.
BROKOLICOVÉ PLACKY

Brokolica, 2 ks Bambino - syr v črievku, vajíčko, strúhanka
brokolicu sparíme vo vriacej vode a trošku roztlačíme vidličkou, pridáme syr a vajíčko,
vegetu, poriadne vymiešame, sformujeme guľky a obalíme v strúhankerecepty