Pagáčiky a iné dobroty

 

Pagáčiky, slané cestá a iné dobroty, aké nekúpite nikde v obchode

 

Zemiakové pagáče – lístkové

 

Materiál: 3 hrnčeky polohrubej múky, 2 dkg kvasníc  /dcl vlažného mlieka, l kocka cukru/, 1 KL soli, 1 dcl oleja, 3-4 uvarené a vychladnuté zemiaky, 1 Smetol, (Heru)

Postup: Z materiálu vypracovať cesto a nechať vykysnúť. Potom rozvaľkať na pomúčenej doske, nastrúhať zemiaky a Smetol. Cesto poskladať a nechať v  teple vykysnúť 20 minút. Potom cesto znovu rozvaľkať a postup opakovať 3-krát Potom vykrajovať pagáče, ktoré potrieme žĺtkom ochuteným vegetou (rascou alebo slanými arašidmi). Na vrch môžeme postrúhať aj syr, sezam, prípadne iné k slanej chuti sa hodiace pochutiny alebo koreniny).

 

Cesto na pizzu

Cesto je vhodné na pizzu.        2   plechy

I. ½ kg hladkej múky, 1 kl cukru, 2 kl soli, 5 dkg kvasníc trošku vody alebo mlieka na kvások

Spracovať hladké cesto a dať na 24 hodín do chladničky prikryť mokrou utierkou. Spracovávať na druhý deň. Cesto - kolečká najprv potrieť kečupom.

II. 20 dkg tvarohu, 25 dkg polohrubej múky, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 PL oleja, mlieko

Cesto jemne spracovať, rozkrájať na rovnaké bochníčky a formovať na placku, ktorú plníme salámou, syrom, rokfortom, vajíčkami, kukuricou a rôznou zeleninou.

 

Zemiakové pagáčiky

Materiál: 25 dkg uvarených prelisovaných zemiakov, 25 dkg  Smetol, alebo iný tuk, 25 dkg polohrubej múky, 1 vajce a trošku soli

Postup: Uvedený materiál spolu zmiesime, rozvaľkáme a 3-krát po krátkom čase prekladáme. Potom necháme na chladnom mieste stať 3-4 hod.

Vyvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky, potrieme žĺtkom a pečieme v horúcej rúre.

 

Zemiakové pagáčiky – kysnuté

Materiál:40 dkg polohrubej múky, 4 uvarené zemiaky postrúhať, 1 KL soli, kvások - 2 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, 1 kocka cukru, Mastná kocka: 10 dkg polohrubej múky, 1   Smetol

Postup: Na vykysnuté cesto natrieť mastnú kocku, 3-krát preložiť cesto po 20 minútach.

Vykrajovať pagáčiky a piecť v horúcej rúre.

 

Zemiakové pagáčiky – kysnuté od Dr. Polákovej

Materiál: 1 kg výberovej polohrubej múky, ½ kg varených postrúhaných zemiakov, 2 ½ dcl oleja, 10 dkg kvasníc aj menej, 1 prášok do pečiva, 1 PL kryštálového cukru, soľ, mlieko na kvások

Postup: Zmiesiť nechať dobre vykysnúť, vykrajovať väčšou formičkou pagáče, ukladať na vymastený plech . Vrch potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku. Piecť v horúcej rúre. Z dávky sú dva plechy. Možno piecť aj z polovice dávky.

 

Šúpané pagáče

Materiál: ½ kg hladkej múky špeciál, 20 dkg strúhaného syru eidam alebo údeného, 1 Palmarin (Heru), 1 šľahačková smotana, 2 vajcia, 1 dcl mlieka, soľ, 7dkg kvasníc

Postup: Kvások zmiesiť okrem syru, po vykysnutí rozvaľkať a potrieť ½ masla, zložiť a ešte 2-3x pregúľať. Potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku a posypať strúhaným syrom.

 

Pagáčiky od Danky

         Materiál:

         I. Cesto 60 dkg hladkej múky špeciál, 4 žĺtky, 4dkg kvasníc, soľ,

         II. cesto 20 dkg polohrubej  múky výberovej, 2  ks Hery – zmiesiť

        Postup: cesto rozvaľkať naň natrieť II. cesto, 3x zložiť, pregúľať po 15 minútach, vykrajovať pagáčiky,  potrieť žĺtkom a piecť v horúcej rúre.

 

 

Slaný koláč plnený so syrom NIVA

Cesto: 60 dkg polohrubej výberovej múky, 4 dcl mlieka, 1 dcl oleja, 2 KL soli, 5 dkg kvasníc

Plnka: 1 Hera, 2 žĺtky, 3 ks trojuholníkov NIVA alebo 25 dkg spolu zmiesiť

Postup: Spracujeme cesto, rozdelíme na 3  alebo 4 bochníky. Bochníky rozvaľkáme a natrieme plnkou, zvinieme do závinu, vrch závinu ozdobne nožom nakrojíme do pílkového vzoru, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom.

 

Slané pagáčiky od IRENKY

Materiál: 30 dkg hladkej múky, 1 stužený tuk Cera, 2 dcl kyslej smotany, 1 kávová lyžička soli

Postup: Materiál spolu zmiesime na hladké cesto, ktoré na noc uložíme do chladu.

Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáčiky alebo tyčinky.

Potrieme žĺtkom, ktorý sme rozmiešali s mliekom a posypeme údeným syrom. Pečieme v horúcej rúre. Pagáče sú lístkové. 

Bryndzové pagáčiky

Materiál: 50 dkg polohrubej múky, 1 Smetol, 25 dkg bryndze, 2 žĺtky, 2 dcl kyslej smotany, 1 KL soli

3 dkg droždia /1dcl vlažného mlieka a trošku soli/

Postup: Droždie necháme vykysnúť. Smetol rozmiesime s múkou, bryndzou, pridáme droždie, žĺtky, soľ a smotanu. Potom hodinu necháme kysnúť na teplom mieste. Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm, vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom. Necháme ich kysnúť ešte 15 minút a potom pečieme v neveľmi horúcej rúre 10-15 minút. Tieto pagáče zostanú celé dni mäkké.

 

Tvarohové pagáčiky

Materiál: 50 dkg polohrubej múky, 50 dkg tvarohu, 1 Smetol, 1 celé vajce, 1 prášok do pečiva, 1 KL soli

Postup: Všetko spolu zmiesiť, dať na chvíľku do chladu a potom vykrajovať pagáčiky.

Vrch potrieť žĺtkom pomiešaným s troškou smotany. Piecť v horúcej rúre.

 

Pagáče maslové z nemocnice a do nemocnice

1 Palmarin, 25 dkg hladkej múky, 1 šľahačka, soľ, žĺtok – možno vykrajovať aj praclíky

 

Pagáče krstnej mamy

Materiál: 1 kg polohrubej múky, bravčová, kačacia alebo škvarková masť asi 20 dkg, 1 veľká alebo 2 malé kyslé smotany, 1 KL soli, trošku mlieka, vajíčko na potretie povrchu pagáčov

Postup: Múku rozmrvíme s masťou aby spolu držala, potom pridáme smotanu, mlieko, soľ. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 7-8 mm . Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajcom. Pečiem v horúcej rúre.

 

Lístkové pagáčiky (to sú ine ako hore)

Mastné cesto:     30 dkg hladkej múky špeciál a 1 Smetol

štrúdľové cesto: 30 dkg hladkej múky, 3 žĺtky, soľ, štipka prášku do pečiva,

                              trošku vlažného mlieka - spracujeme vláčne cesto.

Postup: Do štrúdľového cesta vložíme kocku mastného cesta, 3-krát  po 20 minútach preložíme. Rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky alebo kolečkom rozrežeme na tyčinky. Potrieme vajcom a posypeme tvrdým syrom.  Pečieme v predhriatej rúre.

 

Pirohy s Nivou

Materiál: 50 dkg polohrubej múky, 1 hera, 1 vajce, 1 biely jogurt, soľ,

Plnka:20 dkg syru Niva, 6 PL šľahačkovej smotany, 10 dkg šunky

Postup: Cesto spracovať z materiálu, rozvaľkať a formičkou vykrajovať kolečká na pirohy a tie plniť s plnkou z mletého syru a šunky zmiešaného so šľahačkou.  Povrch potrieť žĺtkom, posypať kmínom a piecť na plechu s troškou vody.

 

Syrové pagáčiky

Materiál: 60 dkg hladkej múky, 50 dkg tvrdého syru postrúhať, 50 dkg Visa, Smetol t. j. 2 ks, 4 žĺtky, 2 prášky do pečiva, trošku smotany na spracovanie, 2 KL soli podľa chuti, trochu sódy aby boli vláčne

Postup: Cesto spracovať, dať na chlad, rozvaľkať na hrúbku 5 mm ,vykrajovať pagáčiky.

2-krát potrieť žĺtkom a posypať syrom.  Na vymastený plech neukladať príliš blízko lebo sa môžu polepiť. 4 plechy asi 260 ks.

 

Škvarkové pagáče - klasické

Materiál: 70 dkg polohrubej múky, 40 dkg škvarkov, 2 žĺtky, 4 dkg droždia /1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/, 2 1/2 dcl vlažného mlieka, 2 KL soli, 1 PL octu

Postup:40 dkg mletých škvarkov zmiešame s 20 dkg múky a s octom a necháme stáť.50 dkg múky, 2 žĺtky a kvások zmiesime a spracujeme s mliekom na vláčne štrúdľové cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a necháme vykysnúť. Potom medzi 2 cestá vložíme škvarkovú masu a rozotrieme ju.  3-krát preložíme po  20 minútach. Nakoniec vykrajujeme pagáčiky, potrieme vajcom a pečieme v predhriatej rúre.

 

Škvarkové pagáče od MUDr. Danky Polákovej

Materiál:½ kg hladkej múky špeciál, 3 dkg kvasníc, 1,5 dcl mlieka, 2 žĺtky, soľ, 1 kyslá pochúťková smotana, 25 dkg mletých oškvarkov, 25 dkg varených postrúhaných zemiakov, soľ

Postup: Spolu zmiesiť, nechať chvíľu vykysnúť rozdeliť a natrieť 1/3 škvarkovej a zemiakovej plnky. Zložiť a postup zopakovať 3 x po 15 – 20 minútach. Vrch potrieť vajcom rozmiešaným v mlieku. Piecť v horúcej rúre.

 

Slimáky oškvarkové

Materiál: 50 dkg hladkej múky, 1 Palmarin, 2 žĺtky, 2 dcl mlieka, 1 KL soli, 2 dkg kvasníc, 25 dkg oškvarkov

Postup: Zo surovín okrem škvarkou pripravíme kysnuté cesto a rozdelíme na 6 bochníkov. Každý bochník po chvíle kvasenia rozvaľkáme a potrieme mletými škvarkami a trošku posolíme. Potom rozdelíme na 16 dielov - kolečkom. Vzniklé trojuholníky stáčame od širšej strany k vrcholu . Rohlíky potom potrieme s vajcom ochuteným soľou alebo vegetou a pečieme do zlatista.

 

Kysnutý závin so škvarkami (riteše z nemeckého, rietesch – slaný mäsový koláč)

Cesto: 60 dkg PLH múky, ½ kocky droždia, 1 vajce, 6 g masla, 3 dcl mlieka, 1 ČL soli, štipka cukru + trošku vody – nechať vykysnúť a urobiť 3 bochníky.

Potom rozvaľkať a plniť nasledovnou plnkou: 30 dkg škvarkou pomlieť, pridať cuketu, 3 cibule,  3 vajcia surové, 2 PL majoránu, trošku smotany, soľ a biele korenie. Natrieť na cesto a zrolovať budeme mať 3 valce, potrieme ich maslom a popicháme vidličkou aby vyšiel vzduch pečieme v horúcej rúre.

 

Slané mandľové slzičky

Materiál: 1 Smetol, 25 dkg hladkej múky, 25 dkg polohrubej múky, 20 dkg tvrdého syru, 1 šľahačková smotana, 2 celé vajíčka, 1 KL soli

Postup: Spracovať cesto, uložiť na noc do chladu. Potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm, vykrajovať slzičky, potrieť vajcom a zdobiť mandľou . Asi 150 ks. Môžeme pokrájať aj na tyčinky kolečkom a posypať syrom.

 

Mandľové slané kocky

Materiál: 70 dkg polohrubej múky, 1 celé veľké maslo a 1 Visa, alebo Smetol, 2 tégliky kyslej smotany ak sú malé tak 3 tégliky, 2 KL soli

Postup: Po zmiesení materiál 3-krát po 1/2 hod prekladať. Po poslednom preložení zabaliť cesto do celofánového papiera a uložiť na spodok chladničky. Nechať cez noc stáť, potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm a kolečkom rozdeliť cesto na 3 cm kocky. Do stredu dať mandľu, potrieť vajcom a piecť v horúcej rúre.  180 ks.

 

Sezamové slané pečivo

Materiál: 30 dkg polohrubej múky, 1 Hera, /Smetol/, 1 celé vajce ,1 prášok do pečiva, 3 ks syrokrému

Postup: Všetko spolu zmiesiť. Nechať cez noc v chlade. Rozvaľkať na hrúbku 1/2  cm. Potrieť rozšľahaným vajcom, posypať sezamovými zrniečkami. Vykrajovať slzičky alebo iné formy. Možno zdobiť aj orechmi.

 

Tvarohové tyčinky

Materiál: 25 dkg obyčajného tvarohu, 25 dkg hladkej múky, 1 Smetol, 1 žĺtok a 1 KL soli a trošku prášku do pečiva

Postup: Spolu zmiesiť, nechať v chlade cez noc. Potom rozvaľkať nie veľmi stuhnuté cesto, potrieť rozšľahaným vajcom a posypať syrom, kmínom a potom krájať kolečkom tyčinky.

 

Slané slimáky

Materiál: 3 ks strečky Lunex, 1 Hera, 50 dkg hladkej múky, 1 celé vajce, Kvások /2 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/, 1 PL soli

Postup: Spracovať cesto a nechať asi 1/2 hodiny stáť. Potom rozdeliť na 8 bochníkov. Každý rozvaľkať na kruh a potrieť roztopeným maslom.  Kruh rozdeliť kolečkom na 16 trojuholníčkov, ktoré potom stáčame začínajúc širšou stranou k vrcholu. Vytvorené slimáčiky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme syrom a kmínom. Pečieme v horúcej rúre.  128 ks

 

Slané rohlíky

Materiál: 40 dkg hladkej múky, 20 dkg tvrdého syru postrúhať, 1 Smetol alebo Hera, 1 celé vajce, kvások / 3 dkg droždia, 1dcl vlažného mlieka, kocka cukru/, 1 KL soli

Postup: Všetko spolu zmiesiť, nechať chvíľu stáť, potom rozvaľkať na valec a tento rozdeliť na 8 kúskov asi 5 cm hrubých. Bochníky rozvaľkať na kruh a tento rozdeliť kolečkom na 8 častí. Potrieť trošku roztopeným maslom a stáčať od širšej strany trojuholníka k vrcholu. Potrieť vajcom a posypať syrom alebo sezamom alebo kmínom. Piecť v horúcej  rúre.

 

Slané praclíky

Materiál: 50 dkg tvrdého údeného syru, výborný je Ementál, 70 dkg polohrubej múky, 1 Visa + 1 Hera, 2 celé vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 PL soli

Postup: Spracujeme cesto, rozdelíme na dve kocky a necháme cez noc v chlade, mierne stuhnuté rozvaľkáme na 1/2 cm a vykrajujeme praclíky, ktoré potierame žĺtkom a obaľuje v strúhanom syre v tanieri. Počet 6 plechov , 125 ks

 

Krehké syrové tyčinky

Materiál: 25 dkg tvrdého strúhaného syra, 25 dkg hladkej múky, 10 dkg škrobovej múky Solamyl, 22 dkg tuku Pama, 1   žĺtok, 3   lyžice kyslej smotany, rasca, soľ, mandle, vajce na potretie

Postup: Hladkú múku a Solamyl preosejeme na dosku, pridáme nastrúhaný syr, smotanu, maslo, soľ a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na 2 hodiny aj viac do chladničky. Cesto rozvaľkáme pokrájame kolečkom na tyčinky, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, olúpanými a na prúžky nakrájanými mandľami. Pečieme v horúcej rúre.

 

Formičkové slané pečivo

Materiál: 45 dkg hladkej múky, 1   VISA alebo Palmarin, 1   krabička syru „Karička“, 2   žĺtky, podľa chuti posoliť, 1/2 prášku do pečiva

Postup: Spracovať cesto, rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm, potrieť bielkom, posypať syrom, makom alebo sezamom. Uložiť na vymastený plech a piecť v horúcej rúre. 

 

Šunková roláda

Materiál: 1 balíček mrazeného lístkového cesta, 2 veľké cibule, 6 vajec, 10 dkg šampiónov - urobiť škvareninu, 20 dkg šunkovej salámy, 30 dkg tvrdého údeného syru.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkať potrieť škvareninou, posypať na drobné kúsky pokrájanou šunkovou salámou a 30 dkg tvrdého syru. Stočiť do rolády a potrieť rozšľahaným vajcom a posypať strúhaným syrom. Piecť v horúcej rúre.

 

Syrové závitky

Materiál: 1   balíček mrazeného lístkového cesta, 6   plátkov tvrdého syra, 12 plátkov turistického salámu /alebo párky na 1/4 položiť na plátok potretý kečupom a kolieskami cibule./, 1   žĺtok + kmín + sezamové semiačka

Postup: Lístkové cesto rozdelíme na plátky 10 x 10 cm, ktoré potom rozdelíme na polovicu. Na každý plátok dáme 1/2 plátku syru a turistický salám a stočíme. Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom vymiešaným s vodou, mierne osolíme, posypeme kmín, sezamom. Preložíme na vymastený plech a pečieme v horúcej rúre.

 

Slané košíčky z lineckého cesta

Materiál: 16 dkg hladkej múky, 8   dkg masla /Hera, Smetol/, 1   žĺtok, 2   PL vody, štipka soli

Postup: Zmiesime na tuhšie cesto, ktoré necháme odpočívať cez noc. Natlačíme do formičiek košíčkov, upečieme a ešte teplé vyklopíme.

Plníme rôznymi pomazánkami

Základ pomazánky:

Vymiešame viac druhov mäkkých /bambíno, lunex, delikates/ spolu s vetom alebo flórou, heliou. Zo základu robíme ďalšie pomazánky:

 Rybacia: Pomelieme šproty alebo sardinky, údenáča, pridáme cibuľu, horčicu, čierne korenie.

Vajíčková: Uvarené vajcia pomelieme, pridáme karí korenie, horčicu soľ, cibuľu, papriku. Ak plníme polovice bielkov pomelieme len žĺtky.

Mäsová: Zomelieme diétnu salámu, cibuľu, kečup, horčicu, čierne korenie.

Cesnaková: Postrúhame syr Zlato, pretlačený cesnak, kelímok kyslej smotany, soľ, čierne korenie.

Tvarohová: Tučný tvaroh, kyslá smotana, cibuľa, soľ, čierne korenie.

Rokfortová: Pomletý rokfort, soľ, biele korenie, nadrobno posekané orechy.

Pečeňová: Pečeňový salám a cibuľu pomlieť, pridať soľ, čierne korenie, horčicu.